Project

Lyden av Prøysen

Lyden av Prøysen anno 2016:
Frida Ånnevik – vokal
Helge Lien – piano
Sigurd Hole – bass
Knut Aalefjær – trommer
Rolf-Erik Nystrøm – sax
Håvard Lund – bassklarinett

Historikk:

Lyden av Prøysen ble bestilt av Musikk i Hedmark i forbindelse med Prøysenåret 2014. Helge Lien og Sigurd Hole samarbeidet om komposisjonene og arrangementene.

Medvirkende: Frida Ånnevik (vokal), Kim André Rysstad (vokal), Jørn Simen Øverli (vokal), Zakarias Meyer Øverli (Vokal og ukulele), Helge Lien (piano), Sigurd Hole (bass), Håvard Lund (bassklarinett), Rolf-Erik Nystrøm (saxofon), Knut Aalefjær (slagverk), Birger Mistereggen (perkusjon), Hallgrim Bratberg (gitar), Bjarne Magnus Jensen (fiolin), Ida Kristine Hansen (fiolin), Anders Nilsson (bratsj), Audun Sandvik (cello)

Uroppført i Hamar Kulturhus 7.–8. august 2014, i samarbeid med Elverumsfestspillene
Konsertlyd: Asle Karstad
Lys: Tord Knudsen
Prosjektleder: Torbjørn Bækkevold

Det ble produsert en TV-dokumentar om prosjektet som ble sendt flere ganger på NRK2 og NRK1 i desember 2014. Dokumentaren ble laget av Fjords TV Production Company.
Se dokumentaren her!

Konsertene ble innspilt av Jan-Erik Kongshaug/ Peer Espen Ursfjord (Rainbow Studio) og utgitt på CD av Grappa Musikkforlag i 2014.

“Den suverent mest nyskapende Prøysenkonserten i jubileumsåret” (Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad)

«Kjæm du i kveld, så står nykkjyl’n i døra (…) Je vil itte sea deg håss du skal gjøra, men vrir du’n tel venstre så får du det tel.»

– Vi hadde aldri helt fått med oss hva den handla om, før vi satte oss ned og førsøkte å lese teksten uten følge av den tradisjonelle reinlender-melodien. Da så vi for oss en kvinne som slites mellom stolthet og lengsel, usikkerhet og begjær, og fikk lyst til å prøve å lage en dvelende ballade av den. Det er så mye mellom linjene hos Prøysen. Det er det som gjør verkene hans så store. Alt det usagte, som sier så mye. Noen ganger sniker det seg innpå som et foruroligende ubehag, andre ganger får man en lun følelse av trygghet og samhørighet.

I «Lyden av Prøysen» prøver vi å tegne nettopp det med lyd. Vi ønsker å uttrykke det usagte, en tanke som streifer sinnet, en morsom assosiasjon eller en dyp fortvilelse. Prøysens univers er stort og komplekst. Verket består av nyskrevet instrumentalmusikk, nye melodier til Prøysen-tekster, og nye arrangementer av eksisterende melodier. De nye melodiene springer ut fra et ønske om å sette Prøysens tekster i et nytt lys, og kanskje fremheve andre sider og underliggende tematikk. Som i den nevnte «Kjæm du i kveld». Vi vil åpne opp Prøysens verk. Forstørre dem. Og vi ønsker å bruke diktningen som springbrett for å skape ny, kraftfull og selvstendig kunst.

Helge og Sigurd, august 2014

foto © Helge Lien

Lyden av Prøysen albums