2011-11-17 | Live/Lien reviews

Låvesalg og lukt av jord – kultur – Dagbladet.no

Terningkast 5

Låvesalg og lukt av jord
LIVE/LIEN: Mestere i gnistrende duosamarbeid.
«Låvesalg»
Artist: Live/Lien
Plateselskap: Jazzland/Universal
Skrevet av Terje Mosnes

ALBUM: Sanger Live Maria Roggen og pianist Helge Lien har hver for seg prestert så mye og godt over så mange år at et duosamarbeid mellom dem utløser store forventninger. Det ferske studioalbumet «Låvesalg» innfrir langt på vei, men muligens kunne ei konsertplate ha representert dem enda bedre.

Iallfall hvis opptaket hadde formidlet den magien de to er i stand til å skape i en klubb med et lyttende publikum.

MEN det «muligens beste» skal ikke få være det godes fiende, for «Låvesalg» – tittellåta er kreditert Roggen/Lien, med Cole Porter spøkende i bakgrunnen — er god så det holder. Lien har komponert stemningsfulle melodier til dikt av André Bjerke og Hans Børli, og utvikler både dem, Ole Paus’ «Ruben bærer lyset», Kjartan Kristiansens DumDum-klassiker «Splitter Pine» og Jan Eggums «Nøkken Ta Meg» med et spill der både akkompagnatøren og solisten i ham trer fram i all sin pianistiske velde.

Slik skaper han et krevende rom for Roggen, men like hjemme i melankolske som sprudlende som bittersøte stemninger fyller hun det med en vokalformidling der tonesikkerhet, lekent kontrollert rytmikk og nyansert henvendelse er framtredende elementer.

Dertil er samarbeidet så sømløst og intuitivt som formatet krever, og da får det heller stå sin prøve at de gispende «går dette bra?»-øyeblikkene av improvisert minidrama inntil videre er forbeholdt dem som får med seg Live/Lien live.

via Låvesalg og lukt av jord – kultur – Dagbladet.no.