2011-11-17 | Helge Lien Trio reviews

HELGE LIEN TRIO – Sterke saker – Side2

images108W8YG3Sterke saker

Helge Lien har allerede etablert i seg i internasjonal toppklasse. Her kommer nok en bekreftelse.

Av:
TOR HAMMERØ
PUBLISERT 08.03.11 08:35

Helge Lien Trio
Natsukashii
Ozella/MusikkLosen

Det siste tiåret har Moelvens store jazzsønn Helge Lien gitt oss en rekke prov på at kongeriket har fostra nok en pianist av meget stort kaliber. Vi har støtt på han i diverse konstellasjoner fra solopiano og oppover, men det er først og fremst med Helge Lien Trio at han har tatt steget opp og ut blant de virkelig store.

Sammen med bassist Frode Berg og trommeslager Knut Aalefjær har Lien tatt stadig nye steg. «Hello Troll», som kom for tre år siden, var på mange vis det endelige gjennombruddet sjøl om fire tidligere utgivelser på det japanske kredselskapet DIW hadde fortalt oss hva Lien hadde å fare med.

Lien, som har skrevet all musikken på «Natsukashii», er en melodisk lyriker med temperament. I dette klassiske trioformatet finnes det i denne gata en hel del referanser og jeg regner med at Lien ikke har det minste mot at legendariske trioer som Bill Evans’ og Keith Jarretts blir trukket fram. De seinere åra har også Brad Mehldau satt en ny standard for triojazz for det nye årtusenet og det er i den kategorien Helge Lien trio også beveger seg.

Til tross for at HLT anno 2011 er veldig bra og inneholder en sjelden lyrisk åre, så er det likevel et stykke fram til den grensespreninga Brad Mehldau har drevet med i det siste. Det forteller bare at Helge Lien, Frode Berg og Knut Aalefjær – tre strålende instrumentalister og et glitrende kollektiv – fortsatt har mål å streve mot og ingenting ville glede meg mer enn om de tok de siste stega også.

via HELGE LIEN TRIO – Sterke saker – Side2.